Derde en laatste update - Reisverslag uit Zanzibar, Tanzania van Debby en Jorg Sanders - WaarBenJij.nu Derde en laatste update - Reisverslag uit Zanzibar, Tanzania van Debby en Jorg Sanders - WaarBenJij.nu

Derde en laatste update

Door: Debby en Jorg

Blijf op de hoogte en volg Debby en Jorg

09 Augustus 2008 | Tanzania, Zanzibar

Hallo allemaal,

Wat leuk om al jullie reacties te lezen op ons verslag.
Nu ons laatste verslag, want onze reis zit er alweer bijna op.

Vanaf Arusha zijn we vertrokken richting Moshi. Eerst zijn we naar een campsite gegaan die van Sawadee is. Deze campsite ligt aan de voet van Kilimanjaro (die we overigens niet konden zien vanwege de bewolking)en omdat het nogal regenachtig was, was de weg zeer slecht. Onze bus kon dan ook niet tot bij de campsite komen, omdat ie weggleed in de modder. Met een aantal mensen zijn we dus gaan lopen. Het was een glibberig tochtje van een klein uurtje, onze broek zat dan ook behoorlijk onder de modder.
Bij de campsite aangekomen moesten we wel nog op onze spullen wachten want die werden met jeeps opgehaald.
Sawadee heeft hier een project gestart om de koffieboeren op te leiden als tourguides. Op die manier hebben ze ook inkomsten als de koffieopbrengst tegenvalt.
Uiteraard hebben we dus ook een koffietour gedaan. Samen met Bram, Marjan, Gre en Adrie zijn we met onze gids Kessey naar een farmer gegaan. Daar kregen we uitleg over de groei van de koffieplant en vervolgens mochten we zelf koffie maken van gedroogde bonen (ze moesten dus nog gebrand en fijngestamp worden). De koffie was lekker, komt vast omdat we zelf meegeholpen hebben.

We zijn via een geweldig mooie route teruggelopen naar de campsite. Toen iedereen terug was zijn we gaan eten bij de lokale bevolking. Hier kregen we pilau, sojabonen, spinazie, en meer van dat soort dingen. O ja en vooraf bananensoep..... was erg lekker.

Terug op de campsite hebben we de verjaardag van Frits gevierd, met taart en een wijntje/bier.

De volgende dag heeft Debby de korte natuurwandeling gedaan (last van de knieen) en Jorg de lange. Jorg zou naar een waterval gaan, maar helaas stond de rivier te hoog en konden ze er niet overheen. Hij zat wel tot aan zijn heupen onder de modder, de wandeling was geweldig.
De wandeling van Debby ging langs kleine watervallen, was ook glibberig, maar minder erg dan bij Jorg. Maar ook deze wandeling was heel mooi.

Nadat iedereen terug was van de wandeling en de lunch genuttigd was zijn we naar de stad Moshi gegaan, waar we in een hotel sliepen. We zijn met het grootste deel van de groep gaan eten in de stad.

De volgende ochtend moesten we heel vroeg op, want we gingen met het openbaar vervoer naar Dar es Salaam. Deze bus vertrok om 6 uur vanuit Arusha, dus het was een beetje gokken wanneer hij dan in Moshi zou zijn.
Om kwart voor 7 stonden we met al onze bagage aan de grote weg. Uiteindelijk hoefden we maar drie kwartier te wachten. Tot ongeveer half drie hebben we in de bus gehangen (wat overigens erg meeviel, want het kan vele uren langer duren).
We moesten met de ferry naar de overkant om bij onze slaapplek te komen. Ook hier hadden we enigszins geluk en hoefden we maar een kleine twee uurtjes te wachten (ook dit kan veel langer duren). Er was vanalles te zien, dus vermaakten we ons best. Ongelooflijk hoeveel mensen er op zo'n ferry gepropt worden. Op het moment dat ie gaat varen springen de laatste mensen er nog bij.

We verblijven in hele simpele hutjes op het strand. Helaas hadden wij een hutje met twee aparte bedden die nogal ver uit elkaar stonden.
We hebben nog wat gedronken aan de bar en om half 8 hadden we met z'n allen een 'visbarbecue' (de vis stond klaar in schalen, we hebben geen barbecue gezien).
Daarna hebben we nog lang nagetafeld. Toen bleek dat Gre en Adrie een hutje hadden met een groot bed, maar geen uitzicht op het strand. Dat vond Gre helemaal niet leuk, dus hebben wij ons spontaan aangeboden om te ruilen (wat maakt dat uitzicht op het strand nou uit, als je samen in een groot bed kunt liggen...).
In ons hutje zat Debby wat aan te rommelen en ging Jorg zich een beetje vreemd gedragen. Toen Debby vroeg of hij het licht nou nog eens uit ging doen, ging Jorg op zijn knieen en vroeg Debby ten huwelijk....... schattig he!
En uiteraard heeft Debby JA!!! gezegd.
Dit moest natuurlijk meteen aan onze ouders verteld worden, dus hebben we die nog gebeld (gelukkig hadden we bereik).
Na nog een tijdje samen nagekletst te hebben zijn we toch maar gaan slapen.

De volgende ochtend hebben we een beetje uitgeslapen. Debby was al wat vroeger wakker dus die is de was gaan doen.
Toen Jorg ook wakker was zijn we gaan ontbijten samen met Marjan en Bram. Later samen met Anja en Adrie naar het dorpje gewandeld om de lunch voor de volgende dag in te slaan. Terug bij het strand snel een afdakje geconfisqueerd om lekker in de schaduw te kunnen liggen. Verder wat gezond (Debby) en gezwommen in de zee. Na het douchen hebben we wat gedronken in de bar en later zijn we met de hele groep gaan eten. Hier hebben we ook aan de groep verteld dat we gaan trouwen en hebben we getrakteerd op wijn. Het was allemaal erg leuk.

De volgende ochtend konden we alweer uitslapen maar we waren natuurlijk alweer vroeg wakker. We hebben stevig ontbeten en wat gerelaxed. Om 1 uur zijn we vertrokken richting treinstation. Om 3 uur konden we de trein in en deze vertrok mooi op tijd om tien voor vier. Het was een leuke maar wel hobbelige rit. Onderweg hebben we wat gelezen en gedronken en gegeten. Om 8 uur zijn we aangekomen op het station van Kisaki. Bagage door het raam naar buiten en door de berm naar de jeeps gewandeld. Op de campsite aangekomen bleken de tenten al te zijn opgezet dus we konden snel aan het eten en op tijd weer naar bed.

De volgende dag op tijd opgestaan, opgeruimd en ontbeten zodat we op tijd op weg konden naar de gate.
Al gamedrivend naar de campsite gegaan, niet zo heel veel gezien (zebra's, gnoes, impala's een olifant en wat apen).
Nadat we de tent hadden opgezet en gelunchd zijn we even naar het meer gelopen (onder bewaking van onze crew, aangezien we midden in het park zaten en er overal wilde beestjes konden opduiken).
Om half 4 zouden we een gamewalk gaan maken naar een warmwaterbron, maar de ranger kwam niet opdagen. Uiteindelijk besloten met de jeeps te gaan. Onderweg kwamen we weer lang het meer, waar nijlpaarden en krokodillen in lagen en waar heel veel verschillende vogeltjes waren.
Bij de warmwaterbron lekker gebadderd....nou ja gebadderd, echt schoon waren we niet, maar bij gebrek aan een douche wat dit prima.

Na het avondeten op tijd gaan slapen.
Volgende ochtend vroeg op voor eenvoudig ontbijt. Toen alsnog de gamewalk gedaan (ranger was de vorige avond alsnog komen opdagen). Was wel een leuke wandeling, maar niet veel verschillende dieren gezien. Wel veel giraffen en impala's. Debby heeft haar been gestoten aan een boomstam, nu mist ze daar dus een stuk vel....

Terug op campsite eerst uitgebreid ontbeten, tent opgeruimd en toen een hele lange gamedrive naar de volgende campsite. Het was heel mooi, in dit stuk van het park zaten veel meer dieren, omdat hier de meren zijn. Wat vooral heel gaaf was waren de enorme troep leeuwen (stuk of 12), die lagen te rusten, bijna allemaal op z'n Dibs (op de rug met poten omhoog), het luipaard dat van het meer naar het struikgewas liep en de vele dieren die bij elkaar liepen. Zo zagen we in een keer impala's, een kudu, een giraf en apen, super gaaf.
Tussendoor gelunchd bij een enorme baobab.

We hebben overnacht op een heel mooi plekje aan de rivier. Wij sliepen in een appartementje, met eigen douche en wc.

De volgende ochtend hebben we een boottochtje gemaakt. Ook dit was weer erg mooi. Vooral veel vogels gezien en hoewel we tot voor kort niet zo van de vogeltjes waren, beginnen we ze wel steeds leuker te vinden (komt vast door onze enthousiaste medereizigers). Thuis toch maar een vogeltjesboek gaan aanschaffen. Ook nog nijlpaarden, krokodillen, hagedissen en een slang gezien.

Na de lunch naar de airstrip gegaan. De eerste groep vertrok in het klein vliegtuigje en wij mochten 20 minuutjes later met een iets groter vliegtuig. Was een leuk tochtje en maar op een plek een beetje spannend. Jorg had bij het landen wel veel last van zijn oren (dit hadden meer mensen), waarschijnlijk vanwege de druk in het vliegtuigje.

Om 4 uur waren we op Zanzibar en na even wachten kwam de bus van het hotel ons ophalen.
We verblijven weer in een schitterend hotel, vlak aan het strand.

We hebben eerst nog wat gerelaxed en gedoucht en om half zeven kregen we op het strand een briefing over de verschillende excursiemogelijkheden.

Na de briefing zijn we naar het sportscafe gegaan waar we samen met Bram en Marjan hebben gegeten. Debby had zelfs nog een ijsje na. Jorg had overigens de Michael Schumacher-pizza...

Vandaag hebben we lekker uitgeslapen tot 8 uur en rond half negen zijn we ons gaan aankleden en gaan ontbijten.

Nu zitten we te internetten. Vandaag gaan we niet veel meer doen. Als we thuis zijn (overmorgen alweer) nog een kleine update met wat foto's.

Debby en Jorg

• 09 Augustus 2008 - 08:39

Gerard En Berthy:

Wat leuk, trouwen!!
    Hartelijk gefeliciteerd.

• 09 Augustus 2008 - 10:45

Pa Ma Sanders:

Wat een reis en wat een belevenissen,zou bijna jaloers worden.Overigens zitten er in Son en omgeving ook veel vogels,zelfs bij jullie in de tuin,dus toch maar een boekje kopen,en op speurtocht.
    Hebben vanmorgen jullie tuin wat gefatsoeneerd. ook voor de poezen gezorgd. Pa en Ma Beeg hadden feest zodoende.
    tot maandag en goeie terugreis.
    Pa en Ma Sanders

• 09 Augustus 2008 - 12:00

Jolie:

Wat gaaf allemaal!!!!
    Super leuk die uitgebreide verslagen ik leef helemaal mee!!!
    Geniet er nog even van!
    Wel erg leuk dat jullie weer bijna terug zijn hoor!

Tot gauw

liefs Jolie xxx

PS: goede terug reis!

• 09 Augustus 2008 - 13:13

Mam En Pap Beeg.:

We lezen dat jullie het er heel fijn hebben. Smaken die bananen daar hetzelfde als hier? Ik denk dat ik daar dan veel honger moest lijden. Hier in Son hebben wij het ook naar onze zin. We zijn goed uitgerust.
    Nog een paar leuke dagen en tot ziens Maandag op Schiphol,aanstaand bruidspaar.
    Pap en Mam Beeg.

• 09 Augustus 2008 - 16:17

Wanda:

Hallo Debby en Jorg,

Weer een geweldig reisverslag. Leuk om te lezen.
    Wat super dat jullie gaan trouwen. Leuk dat Jorg op jullie vakantie in een hut voor je op de knieen is gegaan. Geniet nog van jullie laatste dag en een goede terugreis/vlucht.

Groeten Wanda

• 09 Augustus 2008 - 20:42

Alice:

Wat gaaf dat jullie gaan trouwen!!! Gefeliceerd! Wat is Jorg romantisch.....! Jullie verslag is weer geweldig en wat maken jullie gave dingen mee! Ben ècht een beetje jaloers. Gaan jullie nog zwemmen met dolfijnen in Zambia? Je hebt iedereen in Dar es Salaam toch wel de groeten van mij gedaan hè! Nou, geniet nog maar lekker en ik zie jullie bij tandarts in Son, gna gna.....liefs, en X

• 09 Augustus 2008 - 20:44

Alice:

Zambia moet dus Zanzibar zijn hè......ha ha

• 09 Augustus 2008 - 22:40

Matk En Petra:

hallo vakantiegangers, leuk om jullie vakantie zo op de voet te volgen. we hopen dat jullie ht goed naar je zin hebben gehad.

van harte gefeliciteerd met jullie verloving, ga heerlijk genieten van de tijd die komen gaat , de voorbereidingen alleen al is echt geweldige voorpret, geniet ervan.

• 10 Augustus 2008 - 10:39

Juckids:

Wauw... Jorg wat en stoere (romantische) actie. Ook leuk van je om "Ja" te zeggen, Debby.
    Dit is alweer een eis om nooit te vergeten. Naast alle beesten en mooie dingen die jullie hebben gezien geeft dit nog wat extra glans aan jullie reis.
    Geniet nog lang na en groetjes Juckids

• 10 Augustus 2008 - 18:31

Tamira:

Hoi hoi,

Zo, 'vogelaars' (haha) leuk om ook jullie belevenissen te kunnen volgen van dit jaar. Ik begrijp uit jullie relaas dat, wanneer ik mijn eigen 'big five' wil voltooien (ik mis nog de leeuwen en de nijlpaarden) richting Tanzania moet. Kom net zelf terug van een reis naar Midden Amerika, dus met een beetje mazzel waren we elkaar op schiphol nog tegengekomen. Vandaar dus wel mijn late reactie aangezien ik nu pas thuis weer email aan het checken ben. (voor de 2e keer vergeten mijn paswoord voor extern lezen mee te nemen). Zelf heb ik ook een reisverslag bijgehouden op waarbenjij.nu: tamiraontour. Maar misschien is het ook leuk om een keertje live bij te kletsen. Gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk. Wanneer gaat het plaatsvinden??? Nou ik hoor het nog wel. Groetjes Tamira

• 11 Augustus 2008 - 07:14

Os:

Hey jongelui.

Van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk!! Super zeg! Sjors: goed gedaan jongen.
    Zo te zien en te lezen is het voor jullie weer een super vakantie. Jullie zien veel mooie dingen enzo. Het zal ongetwijfeld weer een enorme belevenis zijn. Inmiddels zijn jullie (als het goed is) weer thuis. Goed, spreek jullie nog wel. Gr. Os, Marga en Tim

• 11 Augustus 2008 - 15:25

Annie:

Hoi Debby en Jorg,
    Allereerst: Gefeliciteerd!!! want ik lees dat er een huwelijk zit aan te komen. Jorg, niet meer teveel op je knieen gaan zitten, anders krijg je daar ook last van, Debby heeft nu toch al ja gezegd (grapje!)
    Leuk om het reisverslag weer te lezen. Jullie zullen nu wel onderweg naar huis zijn.
    Veel groetjes, Annie

• 11 Augustus 2008 - 18:44

Christa:

Hartelijk gefeliciteerd met je trouwplannen!!!
    Wordt het ook een huwelijk in Afrikaanse stijl?

• 12 Augustus 2008 - 18:58

Jos En Jessie:

Hoi Samen.
    Trouw nieuw net gehoord 'Wat fijn voor jullie.
    Proficiat van ons beide.

Jessie en Jos

• 12 Augustus 2008 - 23:43

Eelko:

Dag Jorg en Debby,mooi reisverhalen weer en wat een geweldig besluit om te gaan trouwen!En huwelijks reis dan natuurlijk ook weer in Afrika :-) !??Wie weet komen we elkaar daar weer tegen!Groetjes van Eelko

• 14 Augustus 2008 - 10:27

Annemarie:

Leuk om jullie verslag te lezen...
    Wat was uiteindelijk indrukwekkender: de reis of het aanzoek? Gefeliciteerd!!

Tot gauw,
    liefs, Annemarie

• 15 Augustus 2008 - 09:53

Botak:

Agandi mzungu's,

Echt mega geweldig om te lezen dat jullie gaan trouwen!!!! Prima actie Jorg :-)
    Ik herinner het me nog als de dag van gisteren dat Joli en ik samen met jullie tweetjes zijn gaan stappen om de fundering te leggen voor jullie mooie relatie :-)

Joli, wij moeten toch maar eens afspreken hoe we onze tortelduifjes…..deze vogels staan misschien ook wel in jullie vogelboek...’n volgende stap kunnen laten zetten in hun samenzijn ha ha ha ha

Ik heb weer enorm genoten van jullie mooie avontuurlijke reisverslagen en kijk al weer uit naar onze live ontmoeting 12 september.

Liefs,

Aartsengel Botak